Вести

Вучић: Велике инвестиције у југ Србије, желимо да га ојачамо

ЛЕСКОВАЦ - Председник Владе Србије Александар Вучић најавио је данас у Лексовцу велике инвестиције и посебне мере субвенција за развој југа Србије у наредном периоду, те указао да се показало да је говорио истину када је предвиђао позитиван раст српске привреде у овој години од 0,5 до 1 одсто.

Обилазећи Зелену зону у Лесковцу, премијер је у разговору са градским властима, истакао да Влада Србије нешто више одваја за југ Србије него за остале делове земље, јер жели да на тај начин задржи грађане да ту остану.

"Желимо да ојачамо југ Србије", казао је премијер најављујући отварање нових радних места у Владичином Хану и Врању.

Очекује, каже, отварање две фабрике у Владичином Хану које ће запослити по 400 радника, а у Врању фабрику која ће запослити 3.000 људи.

"Очекујемо да много тога урадимо у Пчињском и Јабланичком, Топличком и Пиротском округу и на југоистоку Србије, и даваћемо посебне мере субвенција за овај део земље", рекао је Вучић.

На молбу градских власти Лесковца да Зелену зону влада помогне довођењем инвеститора из прехрамене индустрије Вучић је рекао да постоји више предузећа из Руске федерације, Кине, Уједињених арапских Емирата и других земаља, које су заинтересоване за прехрамбену индустрију, и да ће он покушати барем једно или два да доведе у Лесковац.

Такође је најавио да ће разговарати и са предузећима која послују у другим деловима Србије, а чији радници имају просечна примања у висини од 60.000 динара да доведе у Лесковац.

Вучић је навео да се никада не би сагласио да почне пројекат Зелене зоне 2011. без инвеститора који би одмах улагао, али да је сада "дете рођено" и да треба да се љуља.

Премијер је указао да се показало да је говорио истину када је говорио о позитивном расту српске привреде у овој години од 0,5 до 1 одсто, док је ММФ имао негативне прогнозе.

Вучић је разговарао данас са мештанима села Богојевце у граду Лесковцу којима је обећао пуну подршку владе у смањењу незапослености.

Вучић је рекао да ће Влада Србије учинити све да југ достигне развијенији север и да се смање разлике у начину живота и стандарду.

Он је навео да ће у наредном периоду довести инвеститоре пре свега из прехрамбене индустрије и напоменуо да су у току и преговири са Јуром да отворе свој погон и на подручју Лесковца.

Вучић је питао грађане како живе на шта је један од њих одговорио "Никад боље", а премијер је са задовољством прокоментрисао да се тако нешто врло ретко чује.

Премијер је градоначелника Лесковца Горана Цветановића упитао зашто житељи Богојевца имају овако лош пут.

"Следећи пут када будем дошао, хоћу да овде буде асфалт", поручио је Вучић градоначелнику Лесковца и упутио на в.д. директора Путева Србије Зорана Дробњака.

Директор Агенције за локални развој Бојан Тојага објаснио је да је Зелена зона важан пројекат за Лесковац, али да су наслеђени и велики проблеми, од којих је већи део решен.

За решење преосталих проблема он је замолио премијера да помогне, као што је ослобађање плаћања пренамене земљишта, као и за проналажење већих инвеститора.

"Жеља нам је да овде уместо кукуруза никну фабрике за прераду воћа и поврћа", истакао је Тојага.

Зелена зона је почела да се гради 2011.године, уз помоћ ЕУ, на комунално уређеном земљишту од 100 хектара намењеном за градњу погона за пољопривредну и прехрамбену индустрију.

У овај пројекат уложено је 1,6 милиона евра.

Западни део зоне је површине 42 хектара и потпуно је инфраструктурно опремљен, а тај део је предвиђен за развој прерађивачке индустрије. Источни део зоне није комунално опремљен, површине 56 хектара и предвиђен је за формирање дистрибутивног центра и берзу пољопривредних производа.

Инвеститори ће имати прилику да добију земљиште Зелене зоне, које је у власништву града Лесковца, на коришћење без наплате на период од 99 година.

Премијер ће током дана обићи и Централно постројење за пречишћавање отпадних вода и главног градског колектора у селу Богојевце.

Затим ће у Травном Преслапу, у Општини Црна Трава, посетити фарму и млекару ШУРИК-ИНВЕСТ доо Лесковац, након чега ће се на централном тргу у Црној Трави обратити грађанима.

Србија се више неће стидети зато што поштује своје жртве

Србији су данас потребни рационални, добри и нормални односи са Хрватском, али Србија истовремено неће да се стиди зато што поштује сопствене жртве, поручио је премијер.

"Не разумем људе који славе прогон становништва. Потребно је шест дана и шест ноћи само да се прочита списак људи који су отишли из Хрватске", рекао је он наводећи да не схвата ни однос према Србима који постоји сада у Хрватској.

Сада, међутим, додао је, Србија треба да чини све што може да све сузе, муке и недаће нашег народа преточи у борбу и енергију за бољу српску економију.

"Ми смо научили и себе и наше суграђане да поштују туђе жртве, али оно што се променило и оно што се мења је да нећемо да се стидимо због тога што поштујемо сопствене жртве, напротив поштоваћемо их нимало мање него што поштујемо туђе", казао је Вучић, приметивши да то говори о новој снази Србије и томе да раније Србија себи није могла да дозволи такве ствари због своје "малене моћи, али и воље политичких елита".