Вести

Вучић: Србија је поштована због реформи које је предузела

Премијер Србије Александар Вучић изразио је уверење да ће грађани Србије наредних дана моћи да чују од најважнијих светских завничника шта мисле о економским реформама у Србији.

Он је, одговарајући на питања посланика у Скупштини, рекао да Србија захваљујући тешким и озбиљним реформама може себи да дозволи да се са одређеним стварима политички суочи.

Србија је поштована због тих реформи, а то ће се чути и од немачке канцеларке Ангеле Меркел, када буде посетила Србију, очекује премијер који је уверен да ће "она критиковати нешто друго, али не реформе".

Премијер је казао да постоје две ствари које још нису завршене, једна је покренута, друга није дирнута а та која је покренута је приватизација и то како је рекао, да би завршило са исисавањем крви од оних који деценијама неуспешно раде, али могу да скупе 100 или 200 људи па прете штрајком.

Оно што није покренуто је, како је истакао, јавни сектор, где, када разговара о томе да треба да пријаве људе из свог сектора који могу да се отпусте, јер је циљ да направимо ефикаснију државу, одговора једноставно нема.

"Нико није за то. Нико неће да буде на удару пријатеља, новина", приметио је Вучић.

Одговарајићи на питање посланика а поводом пада војног хеликоптера који је превозио болесну бебу, Вучић је казао да је надлежна државна војна комисија испитала случај и доставила све своје налазе тужилаштву које води поступак.

"Зна се ко је надлежан за то", поручио је најављујући истовремено да добри економски резултати омогућавају да се средства уложе у два хеликоптера сада, а касније и додатно у немачки и италијански хеликоптер.

Реч је, како је објаснио, о спасилачким, транспортним хеликоптерима, јер се припремамо за сезону суша, коју очекујемо у августу, а држава, додао је, мора да реагује.

Кад кажете искључићемо гас, они прете блокадом пута

Око 16 одсто грађана Србије не плаћа струју, а Влада Србије успела је у међувремену да повећа наплату четири до четири и по пута, изјавио је Вучић.

"И данас имамо 16 одсто оних који не плаћају струју. Ја могу да говорим о нашим навикама, па да кажем колико наших људи на КиМ неће да плаћа електричну енергију. Хоћете те детаље", рекао је Вучић одговарајући на питање посланика Нове странке Зорана Живковића који је констатовао да има 18 одсто оних који не плаћају струју.

Вучић је навео пример да "цео Параћин скочи кад Србијагас покуша да намири свој рачун, а онда радници кажу да ће да заузму аутопут".

"Кад кажете искључићемо вам гас, они кажу ми ћемо да вам блокирамо аутопут. Исти је случај и са струјом", рекао је премијер.

Према његовим речима, наплата електричне енергије је порасла за четири до 4,5 одсто, а то ће бити и више у будућности.

Одговарајући на питање зашто је влада подигла цену струје, иако је у предизборној кампањи рекла да то неће учинити, Вучић је рекао да је влада успела да се избори за најмање могуће поскупљење електричне енергије свесна колико грађани тешко живе.

Он је рекао да је влада након прошлогодишњих поплава успела да опорави цео електроенергетски систем без додатних оптерећења за грађане.

"Цена на светском тржишту је троструко виша него у нашој земљи. Покушали смо после поплава и разарања да опоравимо цео систем без додатних оптерећења за грађане. У зимској сезони имали смо мање искључења него Немачка", указује Вучић.

Премијер је, указујући на поскупљења за време претходних влада, навео да је 2001. године струја поскупела у два наврата и то не 10 или 12 одсто, већ 36,9 одсто у априлу, и још 40 одсто у мају. Четири месеца касније, истиче он, струја је поскупела још 15 одсто.

Вучић је навео да је 2002. цена порасла још 50 одсто, а 2003. додатних 15, 2004. још 13,1, 2005. 9,5, а 2006. 15 одсто.

У 2007. уследило је поскупљење електричне енергије од нових 15 одсто, а 2010. рецимо, још 10 одсто, додао је.

"А ви нама држите лекције, зашто смо после највеће природне катастрофе подигли цену струје и то за 12 одсто. Што смо се у ситуацији када смо наследили стање где је држава готово дошла до банкротства, што смо се дрзнули да повећамо цену струје онолико колико смо морали. А при том, требало би имати у виду да је инфлација око 1,5 одсто, што значи да нема других поскупљења", рекао је он.

До краја године правићемо Мерцедесове аутобусе

Вучић је поручио да ће грађани Србије Мерцедесове аутобусе видети већ пред крај године, а они ће бити произведени у Икарбусу у Земуну.

"Видеће наши грађани да ће Мерцедесови аутобуси бити произведени у Земуну, тамо где неки пре нас нису оставили ни камен на камену", рекао је Вучић одговарајући на питање лидера Нове странке Зорана Живковића у Скупштини Србије.

Он је нагласио да никада није рекао да ће Мерцедес да купи Икарбус, већ да има простора за стратешко партнерство.

"Ја сам и јавно рекао када је директор Мерцедеса био са мном, да Мерцедес неће купити Икарбус, да неће бити реч о приватизацији, већ да има простора за стратешко партнерство. Немојте да говорите нешто што никада нисам рекао", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је Икарбус већ испоручио седам аутобуса, а тренутно, фабрика, која је пре овог посла изгубила више од 900 запослених, у овом тренутку ради 46 аутобуса за Мерцедес.

Рокови за испоруку су септембар, новембар и децембар, навео је и додао: "Икарбусове аутобусе видећете на улицама Београдa, Новог Сада, Панчева и Лазаревца. Видеће се резултати нашег рада и вредних радника Икарбуса".

Имаћемо позитиван раст БДП

Имаћемо позитиван раст БДП у овој години, поручио је Вучић. У обраћању посланицима у парламенту где са члановима владе одговара на питања он је рекао да имамо најуспешније мере фискалне консолидације што признаје читава Европа и да верује да ће то рећи и председник Европске комисије Жан Клод Јункер са којим ће се састати, како је рекао, 9. јула

Уз све мере фискалне консолидације и уштеде бићемо једна од шест земаља која ће имати испод 2,5 одсто фискални дефицит.

"Имаћемо позитиван раст у овој години" поновио је премијер и подсетио да је ММФ ММФ прво прогнозирала минус 1, а сад променила на 0.

Он је рекао да то све показује да имамо потенцијале и да ће уколико се настави овај тренде раст у 2016. години бити 2 плус, а затим и у 2017. години раст и више од три одсто.

Како је рекао Србија је тиме нормална и здрава земља и никада више неће пасти ником на памет да се неодговорно понаша као што су се понашали они они који су нас довели скоро до банкрота.

Дефицит на крају јуна 26,7 милијарди динара

Вучић је изјавио да је укупан фискални дефицит на крају јуна износио 26,7 милијарди динара, што је за око 80 милијарди боље од нивоа којим би Међународни монетарни фонд (ММФ) био задовољан.

"Договор са ММФ-ом предвиђа да на крају јуна дефицит износи 105 милијарди динара. А ми имамо готово 80 милијарди више него што би ММФ прихватио као добар резултат", рекао је Вучић одговарајући на питања посланика у Скупштини Србије.

Премијер је нагласио да се, у првих шест месеци, према нивоу консолидованог дефицита опште државе Србија налази у првих шест земаља у Европи.

"У тој групи је још једна земља која није чланица ЕУ, а остале јесу. То је озбиљан и важан успех, а још важније је што ствара фискални простор да можемо да урадимо више и за грађане, да повећамо плате и пензије, али и да се покрену нови пројекти", рекао је Вучић.

Премијер је изјавио и да је ниво дефицита за чак 100 милијарди динара мањи него на крају јуна 2014. када је износио 126 милијарди.

"Управо за толико ћемо имати мање задужења ове године, јер ми морамо да се задужимо за износ колики нам је дефицит", рекао је Вучић.

Он је нагласио да није свака емисија обвезница ново задужење, већ је један део роловер, односно замена скупљих позајмица јефтинијим.

"Наш јавни дуг рашће до суме од 79 до 80 одсто БДП-а, а тад ће кренути да се спушта. Можда неће расти ни до тог нивоа, зависи колико ћемо бити успешни у процесу приватизације између осталог", навео је он и додао да је то и био циљ свих тешких мера које је влада доносила.

ММФ је, како је додао, предвидео да се од 2017. године окрене путања јавног дуга у супротном смеру и да дуг почне да опада, а како је нагласио, уверен је да ће до промене тренда доћи и раније.

Вучић је прецизирао да јавни дуг Србије, према последњим подацима, износи 23,730 милијарди евра, те да је дуг у еврима само формално порастао, али због разлике у курсу између долара и евра.

У децембру ми изјавио саучешће, а сада честита

Вучић је испричао у скупштини како му је мађарски премијер Виктор Орбан честитао на оствареним резултатима у јавним финансијама, али и подсетио да му је у децембру "изјавио саучешће када је чуо да Србија креће у мере штедње".

"На заједничкој седници наших влада Орбан је пред свима испричао да ми је "изјавио саучешће" у децембру када ме је видео у Београду пошто је чуо да смо кренули са мерама фискалне консолидације", испричао је Вучић у Скупштини Србије. Он је додао да му је Орбан том приликом рекао и да не зна да ли ће он бити премијер кад се следећи пут буду срели.

Управо због тога Вучић је рекао да је захвалан мађарској влади што је знала такве ствари да поштује и да честита Србији на резултатима јер је успела да оздрави своју државну касу.

Нико не зна ко је шеф трезора, јер пара има

Вучић је изјавио да нико не зна ко је "шеф трезора Србије", јер нико и нема потребе то да зна, пошто у трезору има пара и све се исплаћује на време.

Вучић је рекао да је шеф трезора најважније место у држави и додао да ни министри не знају ко је на том месту, као ни многи други, јер "просто нема потребе да знају" пошто се новац исплаћује на време. Према његовим речима, некада су, у претходним валстима, сви министри и остали знали ко је шеф трезора, јер није било пара па су добијали новац само "они који су са њим добри".

"Ко је добар са шефом трезора, тај може да добије паре", додао је Вучић и подвукао да то сада није случај, да сви налози, како стигну, иду на плаћање истог секунда.

"То је зато што пара има и није важно ко је шеф, већ да ради стручно", закључио је премијер Вучић.

Планирамо једно мало и једно велико славље

Вучић је изјавио да Влада до краја године планира једно мало, а друго велико славље ако се реализују планови Владе.

"Прво ћемо мало славље да направимо када се упали друга висока пећ у Железари, а друго велико ћемо да направимо ако ове године, уз овако низак фискални дефицит, будемо успели да обезбедимо позитиван привредни раст", поручио је премијер посланицима у парламенту.

Он је рекао да ће на то славље позвати и представнике опозиције и бившег режима, јер је, како је навео, сигуран да "они воле Србију исто ко ми и да знају како су то добри и позитивни резултати за нашу земљу".

Република не дугује ни динар Војводини

Вучић је изјавио да Влада Србије не дугује ни један једини динар Војводини, нити било ком другом делу своје територије. "Република не дугује ни један једини динар Војводини, нити било ком другом делу своје територије", рекао је он у Скупштини Србије.

Он је поручио и да ће представници Владе о Закону о финансирају Војводине разговарати у најскоријем року, а то значи у току јула.

Премијер је овако одговорио на питање лидера ЛСВ-а Ненада Чанка који је тражио од министра финансија Душана Вујовића да прецизира када ће бити организован састанак на тему дуговања Републике Србије Војводини.

Брзом пругом се Београд позиционира у овом делу Европе

Вучић је истакао да је пројекат брзе пруге између Београда и Будимпеште од великог значаја јер се тиме две земље позиционирају на простору централне и источне Европе, а уједно онемогућава намере појединих да се избегне Србија.

Одговарајући на питање посланика Балинта Пастора (СВМ) у вези с уговорима потписаним у Будимпешти он је казао да је на седници две владе и разговора са премијером Виктором Орбаном инсистирао на развоју инфраструктурних пројеката.

С тим у вези је најавио да ће ускоро бити одржан састанак радних група Мађарске, Србије и Кине на којем треба да се превазиђу различите вредности у студијама о изводљивости како би што пре кренула изградња.

Вучић је нагласио да ова пруга није само питање да се може отићи брзо на кафу у Будимпешту, или повећати број туриста из мађарске, већ се тиме осигурава да не може бити заобиђена Србија.

Премијер је казао да је пред Самит у Берлину, прошле године, схватио да неко жели да избегне Србију.

"Ми смо се борили за наше пројекте, а имали смо пет са којима смо отишли у Берлин. Видео сам да су нас неки намерно покушали да нас избаце, а ми смо били спремни да правимо са свима заједно те пројекте. Онда смо имали Смаит 16 премијера са премијером Кине, када смо договорили пругу Београд - Будимпешта", објаснио је он.

Додао је да је договорено да се за овај пројекат обезбеде сви услови, и да "први ашов" буде забоден још ове године, а да пројекат буде завршен за две године.

"Неки су хтели да склоне Београд и Србију, а наш посао је да то не дозволимо и да нашу земљу позиционирамо као најважнију на југоистоку Европе, да не можете да заобиђете Србију", казао је он додајући да је циљ да се избегне оно што је урађено због недовољне брзине изградње путног коридора због чега је изгубљен део путника.

Ова пруга би покренула железнички саобраћај и повезала Београд и са Бечом, Прагом, оценио је премијер и додао: "То је за нас од кључног значаја, и без обзира да ли ће цена бити 100 милиона већа или мања Србија ће у пројекат ући са великим ентузијазмом, обезбедиће део свог новца, део из кинеских средстава, јер ће то донети не само развој инфраструктуре, већ подиздању наше производње, допринеће туристичкој понуди, развоју терцијарног сектора и приближити Србију централној Европи". ‚Такође је указао на значај пројекта пруге Суботица-Сегедин, додајући да ће ти пројекти значити додатан опоравак српске економије.

Исто тако је најавио намеру да се учини Тиса у потпуно пловном, као и да ће бити отворена три нова прелаза ка Мађарској.

"Некада смо се дичили политиком како ћемо неком снажно да одговоримо, а није ни данас то проблем ако неко удари на Србију, али је проблем да се води априори негативистичка политика", нагласио је он подсећајући да су највеће успехе и Црвена Звезда и Партизан постигли када нису играли само Срби, те да је некада Београд био најважнији град за све који су код нас долазили и нико није бежао из њега.

С тим у вези је указао на значај добрих односа са суседима, на чему влада инсистира и изразио и уверење да ће Србија и са Бошњацима успети да има стратешки боље односе, додајући да су добри односи са суседима предуслов за економски раст.

Економисти па и ФС сложни,боље је него што је било

Вучић је оценио да је по први пут економска струка уједињена о томе да је добро што влада ради за земљу.

Он је, одговарајући на питања посланика, нагласио да не постоји данас ниједан економиста, који би рекао нешто лоше, а и Фискални савет (ФС) у сваком делу свог извештаја оцењује да је данас боље него што је било.

Истовремено је констатовао да је чињеница да немамо довољно капацитета, знања, пројеката да подигнемо своја улагања.

"Имамо више новца него што нам треба и ми га чувамо, а здравије би било да можемо да га улажемо у велике капиталне ствари. То не можемо јер немамо пројекте пошто нисмо били спремни на то.

Годинама се за то нисмо припремали", нагласио је Вучић додајући да је то проблем који ће, како верује, у наредном периоду бити превазиђен и да ће бити показано да Србија може бити озбиљна и нормална држава.

Он је поновио да ће економске реформе засигурно похвалити и немачка канцеларка Ангела Меркел приликом посете Београду.

"Биће вероватно много примедби на политички рад, на однос са Приштином, али видећемо шта ће Меркел рећи о томе шта Србија ради. Да ли су у Србији редови пензионера који се туку да дођу до пензија. Јесу ли код нас затворени банкомати", упитао је он додајући да се то може видети у једној држави ЕУ, а не Србији.

Мађари очекују два милиона миграната у Европу

Вучић је рекао да мађарски званичници очекују да ће у 2016. два милиона људи потражити уточиште у Западној Европи од чега ће 1,9 милиона проћи кроз Србију.

"Оно што смо чули од наших мађарских колега је да они то не доживљавају као миграторна кретања већ као велику сеобу народа и они очекују да у наредној години више од два милиона љиуди потражи своје уточисте у земљама западне Европе, од чега ће 1,9 милиона проћи кроз Србију", поручио је Вучић.

"Онда можете да мислите пред какавим смо изазовима јер је до сада укупно 60.000 људи прошло кроз нашу територију"; рекао је премијер.

Србија због тога, како је указао, спрема бројне активности, али и поручио да "нисмо срећни због подизања зида".

Он је рекао да Србија због тога неће да руши добре односе са Мађарском, и то не зато сто "смо слаби и мали" него зато што Мађарска има веће поверење у Србију него неке друге земље у окружењу.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је даће Влада покушати да скрене пажњу европских партнера да су потребна већа средства како бисмо проблем могли да третирамо на прави начин.

Јоксимовић је указала да је Влада својим Акционим планом за поглавље 24 предвидела повећање капацитета смештаја, здравствене неге и високог нивоа заштите људских права.

Вучић о економским показатељима који указују на опоравак

Вучић је изјавио да је индустријска производња у мају у односу на исти период прошле године повећана за 17,7 одсто.

Премијер је одговарајући на питања посланика у парламенту рекао и да смо имали бруто домаћи ПДВ у јуну три милијарде већи него у јуну прошле године и додао да су то "црвена крвна зрнца економије".

Он је додао и да је прерађивачка индустрија "мај на мај" порасла 11,1 одсто и да такав раст нисмо имали од 2005. године.

Извоз је плус 15 одсто, кренуло је са увозом стоке коју ми прерађујемо и извозимо за Русију и друге земље, а Железара гура највише и са просечних 57 сада имамо 85 000 тона месечно производњу која и даље расте.

Како је навео тачку по тачку мрву по мрву земљу унапређујемо и подижемо.

У децембру неће бити листа чекања на онкологији

Вучић је изјавио да у децембру неће више бити листа чекања на онкологији.

"За онкологију немамо машине, имамо листе чекања, али ћемо пре краја године да обезбедимом, да нема листе чекања", рекао је он у Скупштини Србије, поручивши да ће грађани тиме бити задовољни.

Обезбедићемо услове олимпијцима за припреме

Вучић је изјавио да је влада дала задатак министру спорта и Олимпијском комитету Србије да донесу најмање осам медаља са предстојећих Олимпијских игара у Бразилу 2016. године, а да ће влада учинисти са своје стране да спортистима обезбеди најбоље могуће услове за припреме.

Вучић је рекао да ће се некада ти циљеви испунити, а некада не, али да је дужност државе да обезбеди услове олимпијцима да покушају да те резултате и остваре.

"То је важно за нашу државу, наш народ", рекао је Вучић који је напоменуо да спортисти показују и већу борбеност и виталност у том смислу него неки други...

Желимо да сачувамо Фијат у Србији, али уговор је тајна

Вучић је поручио је да влада жели да сачува Фијат у Србији, али да и данас не може да открије шта пише у уговору с том компанијом, јер он садржи клаузулу о тајности. "У том уговору је више пара него у свим осталим уговорима које смо ми овде заједно помињали, а ја наравно о томе не могу да говорим и понашам се као добар домаћин јер ми желимо Фијат да сачувамо овде", рекао је Вучић. Он је рекао да Влада жели да, уколико буде кренуо опоравак светског тржишта у аутомобилима, настави сарадњу са овом компанијом. "Што се тиче тајних уговора за Фијат немојте мене да питате, то питајте своје партнере из партија са којима сте излазили на изборе, они су тај уговор зацрнили и ми имамо проблем са тим", поручио је он посланику Зорану Живковићу из Нове странке. "Помажемо колико год можемо, али то није моја кривица, већ оних који су такав уговор потписали, уговор садржи клаузулу о тајности", рекао је он.

Долазим за 15 дана у Бујановац и Прешево

Вучић је најавио да ће у наредних 15-ак дана са представницима Европске уније посетити Бујановац и Прешево да би се видело шта треба да предузме како би се спустиле тензије у овом делу земље. "Заједно са представницима ЕУ ћу посетити у наредних 15-ак дана Бујановац и Прешево, не само због миграната већ отварања школа и болница у те две општине и да бисмо видели шта је то што заједнички можемо да урадимо како бисмо спустили тензије између српског и албанског народа", рекао је он. Он је у Скупштини рекао и да је на седници Владе разговарано шта треба да се уради како би грађане југа Србије, тачније Бујановца и Прешева, где је већинско албанско становништво уверила у добре намере. "У најкраћем року ћемо предузети одређене мере, задатке су добили Стефановић, Вербић и неки други министри", поручио је он.

Можда ће ово бити прва година без ребаланса

Вучић је изјавио да нема потребе за ребалансом буџета и да ово може да буде прва година после дужег времена у којој ребаланса неће бити. Вуцић је додао да никакве проблеме у извршењу буџета немамо. Он је навео пример да је 32,5 милијарди динара намењено субвенцијама за пољопривреду и да је до сада потрошили око 12, 4 милијарде...и додао да ту има још има простора јер 62 одсто од тог новца нисмо потрошили "Не дамо паре док неко не докаже да је то заслужио" поручио је премијер, додао да дефицит не би био 1,6 одсто БДП да нема дисциплине и закључио: "Те паре припадају грађанима Србије, нису за арчење, него за обезбеђивање боље будућности, за грађење путева, пруга...".

Вучић позвао посланике да мењају пословник о раду Скупштине

Вучић је позвао посланике СНС да предложе измене пословника рада Скупштине Србије, како би време у којем ће чланови владе да одговарају на посленичка питања било продужено. Он је, у завршном обраћању посланицима, где је заједно са члановима владе одговарао на питања, рекао да су неки данашњу седницу оценили "фарсом". "Неки кажу фарса, а ниједан посланик СНС ни СПС није поставио питање", рекао је Вучић. Премијер је поручио да се сада ради по пословнику који је усвојен у време када је владом управљао ДС и истакао да тај исти пословник управо они који су га донели, нису поштовали. Он је, обраћајући се посланицима из редова напредњака, рекао да предложе измене пословника, које подразумевају дуже време за постављање питања како би сви могли да виде да се влада не плаши критике и да одговори и изнесе свој аргумент.