Вести

Вучић: Очекујем скоро отварање првих поглавља

БЕЧ - Бечки самит о Западном Балкану важан је догађај за Србију јер ће наши представници имати конкретне разговоре у вези са економским напретком и развојем инфраструктуре Србије, изјавио је премијер Александар Вучић који, како је рекао, очекује да ће Немачка одржати реч и да ће Беогрaд ускоро отворити прва поглавља у преговорима са ЕУ.

"За нас је то важно не само како бисмо промовисали регионалну стабилност, већ и да преузимамо одређене политичке и економске обавезе. Имаћемо више конкретних састанака, превасходно у вези са економским напретком и развојем наше инфраструктуре", рекао је Вучић новинарима у Бечу.

Од кључног значаја за Србију је да крене у конкретне пројетке, али и да преузме што је могуће већу одговорност, рекао је премијер и додао да су пред нама интезивни разговори.

У Бечу се, казао је, сутра очекују веома важне политичке личности, попут немачке канцеларке Ангеле Меркел, аустријског канцелара Вернера Фајмана и високих званичника ЕУ, комесарке за спољну политику, Федерике Могерини и комесара за проширење Јоханеса Хана...

Србија је од свих, како је рекао, добила честитке за резултате постигнуте јуче у дијалогу са Приштином у Бриселу.

"А ми смо то урадили за наш народ и за стабилност у региону. Наши људи могу да буду задовољни јер ћемо имати снажно оруђе за заштиту српских интереса", рекао је Вучић и истакао да Србија и њен народ немају чега да се стиде.

Након свега, Вучић очекује отварање поглавља у преговорима са ЕУ тим пре што је Србија испунила своје обавезе, а он, како је рекао, верује у "немачку реч и реч канцеларке Меркел".

"Испунили смо све тачке које су стављене пред нас. Наравно да ће бити неких који ће налазити и оно чега нема, али верујем у немачку реч, у немачко слово, у речи канцеларке Меркел. Знам шта је рекла. Постављени су нам тешки услови, које је Србија испунила, и сигуран сам да ће то исто учинити и Немачка, а остале земље Европске уније следити тај пример", рекао је Вучић.

На констатацију да је претходних дана Европска унија имала двоструке аршине толерисањем забране ћириличног писма у Вуковару, Вучић је рекао да ће српска делегација сутра у Бечу "веома оштро и гласно" заступати своје ставове "као што је то чинила и јуче".

"За нас је важно да у сваком тренутку се понашамо озбиљно и одговорно", изричит је премијер.

И на примеру поступања у избегличкој кризи Србија се понашала одговорније од појединих чланица Европске уније, навео је и додао: "Успели смо да изађемо из политичког вртлога и бројних замки на добар начин. Не управљамо великим бродом, али наш српски чамац је изабрао сигуран ток и има добру струју и то нећемо мењати".

Премијер каже да Србија неће никога да изазива ни на који начин, те да неће да одговара ни онима којима напредак Србије смета или то што Србија данас има неупоредиво већи углед у свету, те онима који траже разлог да нападну нашу земљу.

"Наш најбољи одговор су економске реформе и то што је Србија постала поуздан партнер и Немачкој и Аустрији и осталим земљама", истакао је и додао да Србија поштује све земље региона јер без њих не би успела да сачува регионалну стабилност.

Онима који, пак, хоће све да кваре, којима је смисао мржња према Србима, поручио је да је то њихов проблем, а не проблем Србије.

"С њима ћемо лако изаћи на крај", подвукао је премијер.

Сутра ће у Бечу бити речи и о мигрантској кризи, казао је Вучић који је иначе поносан на поступање Србије и њеног народа према људима избеглим из ратом захваћених земаља Блиског истока.

Верује, каже, да ће у ЕУ по том питању бити постигнуто заједничко решење и за земље које јој још не припадају.

"Поносан сам што Србија једина у потпуности озбиљно и одговорно испуњава, не само међународне обавезе, већ и моралне, према људима који хиљаде километара прелазе како би спасли децу, у потрази за бољим животом", рекао је Вучић.

Посебно је истакао да у Србији није било примене никакве силе према мигантима и да им војска и полиција помажу, а не да им стају на муку и да их малтретирају.

"Ти људи нама нису ништа криви и ништа нам нису згрешили. Сетите се наших грађана и њихове патње", рекао је Вучић.

Онима који у Србији желе да се обрачунавају са избеглицама, поручио је да то неће моћи, те да Србија неће постављати електричне ограде и зидове.

"Те идеје које су блиске тоталитарним режимима, нека носе у друге земље. Србија ће знати како с тим да се обрачуна", рекао је Вучић напоменувши да га веома љути када неки не показују елементарну емпатију према неправди и људској патњи.

Шансе за изборе 50 према 50

Премијер је изјавио да су шансе 50 према 50 да његова влада распише превремене изборе у Србији, а да ће одлука о томе бити донета до краја септембра.

Избори би могли да буду одржани за три до четири месеца након доношења одлуке о томе, рекао је премијер у Бечу.

Подржавамо план за решење проблема избеглица

План у пет тачака за решење проблема избеглица са Блиског истока је изванредан документ са којим би Европа могла да дође до начина решавања тог проблема, изјавио је премијер Србије Александар Вучић истакавши да Србија тај план у сваком погледу подржава.

Вучић је у интервјуу за Радио Слободну Европу шефа аустријске дипломатије назвао пријатељем који, како је рекао, заиста одлично осећа цео Балкан, али и проблем избеглица.

"Његов план од пет тачака је оно што Србија у сваком погледу подржава. Сматрам тај план изванредним. Најпре то подразумева да се на лицу места у Сирији, да се види шта може да се уради у региону Блиског истока, а онда да видимо све врсте помоћи и подршке, па да дођемо до система квота", прецизан је Вучић.

Ми, додао је, на крају морамо да направимо те кораке, да видимо корак по корак шта је то што Европска унија може да учини.

"Ми смо спремни, као земља кандидат за чланство у Европској унији, која ће сада да отвори прва поглавља, да узмемо свој део одговорности на веома озбиљан начин. Уколико то неко жели. Ако не жели, опет добро, али ми мислимо да је крајње време да се изађе са тим коначним планом и оно што је госпођа Меркел данас рекла и план Себастијана Курца су нешто што би чини ми се могли да видимо не крај кризе, али начин решавања проблема", навео је српски премијер.

Упитан зашто је рекао да Србији не требају паре из ИПА фондова, Вучић је негирао да није рекао из ИПА фондова.

"Рекао сам да то није наш приоритетни циљ, рекао сам да ми за многе ствари имамо довољно новца, да нам је потребна политичка подршка и да ми желимо улазак у Европску унију због вредности за које се Европска унија залаже", изричит је премијер.

Он је објасно да је ту реч о нечем другом, односно да ли желимо да користимо Европску унију као касу или желимо да то радимо због нечег другог.

"Ја сам онда говорио о нашој одговорности, озбиљности и да чак ни за те пројекте нисмо новац тражили. Што је тачно. Пре овог сусрета са вама имао сам разговоре са комесаром Јоханесом Ханом и дословце све што сам овде рекао, рекао сам и њему", навео је.

Вучић каже да ми нисмо неспособни да зарадимо свој новац.

"И када смо успели да стабилизујемо своје јавне финансије имаћемо све више новца. Али кључно питање остаје да ли се ми слажемо око тих вредности. Ја видим да ту више проблема има у самој Европској унији него што их има у односу са нама", рекао је.