Вести

Пут и паркинг уз тврђаву

Представнике Општине Бач ових дана очекује потписивање уговора о учешћу у прекограничном пројекту са партнерима из Мађарске, вредном 330.000 евра. Европски новац, око 150.000

евра намењен је обнови и оживљавању симбола Бача, вредне средњовековне тврђаве, и обнови католичке цркве у Бачкој Паланци.

Бачка локална самоуправа намерава да тим новцем направи пут, паркинг и друге садржаје потребне посетиоцима овог атрактивног објекта. На тврђави већ, у оквиру других пројеката, раде стручњаци за заштиту културног наслеђа из Словеније и Италије. У деловима који су до сада реконструисани назире се каква ће тврђава бити атракција када засија у пуном сјају.

У локалној самоуправи кажу да им стручњаци за заштиту „вежу руке”, нису добили чак ни дозволу да бетонирају клупе у близини тврђаве, али траже се модалитети како да тврђава буде уређена, а да не буде пуста. Бачани желе да око тврђаве имају локале, пијацу, продавнице и програме који ће бити доступни свакодневно онима који дођу да обиђу тврђаву. Другим речима, циљ локалне самоуправе није само да тврђава буде технички дотерана, него да добије садржаје занимљиве излетницима и туристима.