Вести

ПРЕДСТАВНИЦИ УПРАВЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНО ЗЕМЉИШТЕ ПОСЕТИЛИ ОПШТИНУ БАЧ

Дана 07.09.2015.г. општину Бач је посетила В.Д. директор Управе за пољопривредно земљиште Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Драгана Обрадовић - Гођевац, са својим сарадницама.
Посета је организована у циљу анализе тренутног стања и решавања проблема у области пољопривреде у општини Бач, посебно у сегменту коришћења пољопривредног земљишта у државној својини.
На састанку су дир. Гођевац представљене активности које општина Бач, путем Фонда за развој пољопривреде општине Бач, спроводи у оквиру мера руралног развоја и детаљно је образложен предлог који је Општина Бач благовремено поднела на Нацрт Закона о изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту, а тиче се употребе остварених средстава од закупа.
Једна од значајних тема на састанку било је и питање остваривања права пречег закупа. Потврђено је да локална самоуправа нема ингеренције по овом питању него је за та питања надлежно искључиво министарство.
Председник општине Бач, Драган Сташевић је на састанку истакао да је потребно системски, кроз Закон омогућити локалним самоуправама да новац прикупљен од издавања у закуп државног пољопривредног земљишта, улажу у инфраструктуру и развој привреде, као и друге мере руралног развоја, на својим територијама.
Сташевић је такође представницима министарства изнео да је потребно да се заједничким снагама, ради на сузбијању узурпације државног пољопривредног земљишта, те да ће општина Бач применити све могуће механизме, са надлежним инспекцијским органима и општинском пољочуварском службом, како би се коришћење пољопривредног земљишта ставило у законски предвиђене оквире