Вести

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БАЧ ЗАДОВОЉАН НАПРЕДОВАЊЕМ ИЗГРАДЊЕ ЕЛЕКТРАНЕ НА БИО-ГАС У БАЧУ

Председник Општине Бач Драган Сташевић је са представницима инвеститора “Енеско инжењеринг” и извођача радова “Слован-прогрес” а у присуству новинара, обишао градилиште комплекса когенеративног гасног постројења – Електране на биомасу у радној зони у Бачу.

У току је прва фаза изградње која углавном обухвата грађевинске радове, а према речима присутних завршетак ове фазе очекује се већ на јесен, након чега би се присупило уградњи опреме за овај погон која је већ обезбеђена, како би већ на пролеће наредне године постројење могло да оствари пун капацитет.

Поред биогасних станица, у близини комплекса биће изграђено и складиште које има за циљ складиштење финалног производа из биогасних погона. Овако искориштена биомаса складиштила би се у резервоарима, а затим би се враћала назад у екосистем и то као погодно пољопривредно органско ђубриво за гајење биомасе које би опет биле потребне као сировина поменутих биогасних станица. Складиште би имало капацитет 24000 тона годишње.

Целом комплексу је пратећи објекат ТРЕНЧ СИЛОС. Према пројекту, овај силос треба да буде изграђен, као отворено подно складиште, укупне површине 127 ара и 58м2. Ту би се складиштила зелена кукурузна маса-силажа, тј. сировина неопходна за цео наведени процес.

Изузетно је важно да један овакав погон што пре почне са радом, јер поред упошљавања двадесетак радника, пољопривредници из наше општине ће имати прилику да пласирају зелену масу са својих њива. Биће ово, за сада, највећа електрана на био-гас на територији Р. Србије која ће користити најмодернију опрему и технологију. Колико је ово озбиљан пројекат, најбоље показује неколико већ склопљених уговора о сарадњи у циљу обезбеђивања сировине за производњу – истакао је Сташевић.