Вести

ПОСЕТА ВИСОКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ

Ове недеље, општина Бач је имала ту част да угости представнике делегације Европске уније и више од 15 заменика амбасадора земаља чланица ЕУ, на својој територији. Повод за посету која је овим путем уприличена је даља сарадња на пољу очувања културно-историјског наслеђа који општина поседује. Једна од тема која је детаљније разматрана јесте и Средњовековна трвђава у Бачу, која је претходни месец добила награду Европске није за најбоље урађен пројекат конзервације (ради се о награди ЕУ за културно наслеђе - Европа Ностре 2018). Испред Покрајинског завода за заштиту споменика културе, пријему у општини Бач је поред директора Зорана Вапе, присуствовала и Славица Вујовић, конзерватор на самој тврђави.
Висока делегација је у оквиру своје посете обишла најзначајније локалитете културно историјске баштине и на лицу места имала прилику да види све изведене радове и потенцијал који ова средина има.
Испред Делегације ЕУ у Београду, заменица шефа делегације, гдја Матеја Норчић Штамцар је истакла да је у ове локалитете (Бачка тврђава и Фрањевачки самостан) до сада одобрено око три милиона еура и да им је драго да је награда ове године додељена баш за један од тих пројеката.
Председник општине је изразио задовољство јер је Европска унија препознала значај конзервације и ревитализације овако значајних споменика културе и нада се да ће се реализација заједничких пројеката наставити и у будућности.

Листа учесника и заменика амбасадора који су присуствовали службеној посети - http://www.bac.rs/…/de…/files/aktuelnosti/Lista-ucesnika.pdf