Вести

Отворен „Центар за сушење воћа и поврћа“

У среду, 05. Августа председник општине Бач Драган Сташевић и професор на Универзитету у Новом Саду Мирко Бабић су званично, пресецањем врпце, отворили „Центар за сушење воћа и поврћа“ у Бачу, а који је изграђен у оквиру пројекта „Повезивање округа и општина Дунавског региона у Србији са заједничким циљем унапређења социо-економског развоја“. На отварању овог погона као партнери пројекта присутни су били представници Аустријске развојне агенције и Универзитета у Новом Саду али и представници суседних општина и многи други гости.
У свом обраћању присутнима председник општине Бач Драган Сташевић истакао је "Да ће општина Бач уложити све напоре да обезбеди услове за несметани рад и пласман готових производа, да се као извор енергије користи биомаса, као и да је уведен ХАЦЦП стандард како би се производу обезбедила додатна вредност.“
Полазећи са становишта одрживости пројекта, општина Бач је одлучила да се сушара повери Пољопривредној школи у Бачу на управљање, што значи да ће сушара поред производног постати и едукативни центар, рекао је Сташевић и додао да ће капацитети сушаре бити на располагању и Удружењу жена „Колевка Бачке“ која је била партнер на пројекту, као и свим другим лицима из општине Бач који се баве овом делатношћу.
" У овом објекту , као што сте и имали прилику да видите али и да пробате до сада су се сушиле јабуке, јагоде, банане, першун, шаргарепа, паштрњак, вишње али и друго воће и поврће. Као што сам већ истакао капацитет је 250 кг на дан, што је за потребе нашег подручја заиста значајно. Приликом пројектовања водило се рачуна и о заштити животне средине тако да „Сушара“ представља одрживи систем са техничко-технолошког становишта из разлога коришћења обновљивих извора енергије, а сво осушено воће и поврће које буде излазило из овог објекта имаће на себи декларацију о пореклу за шта смо се такође побринули.“ рекао је Сташевић.
Вредност опреме у „Сушари“ је 14.000 евра, а поред основне опреме набављена је и амбалажа за паковање готових производа, заштитна опрема за раднике и униформе али и неопходна пратећа опрема за функцонисање објекта.
Поред Центра за сушење воћа и поврћа који је представљао главну инвестицију реализоване су и друге активности са циљем побољшања социо-економских услова Дунавског региона. Тако је заживео „Виртуелни инкубатор“ – портал намењен почетницима у приватном бизнису на којем се заинтересовани могу информисати о свим актуелностима, али и пронаћи потребне формуларе и информације о условима за учешће на конкурсима и друге информације. Поред тога организована је обука за ткање и грнчарију, одржан је Фестивал хране и рукотворина у Бачком Новом Селу, спроведене су обуке за почетнике у бизнису са темом маркетинга и израде бизнис плана и много других активности.
Истичући добре стране пројекта, председник општине Бач, Драган Сташевић се осврнуо и на проблеме до којих се долазило приликом реализације. Наглашавајући бројне административне потешкоће оне је истакао да је сам пројекат почео септембра 2013. године и трајао 22 месеца. Незадовољан што се чак 12 месеци радило се на објекту сушаре, како у проналажењу локације, изради пројектно-техничке документације, добијању дозвола за градњу, јавних набавки и осталог, он је нагласио и да је поред времена које је „утрошено“, општина уложила додатних три милиона динара за адаптацију објекта, што представља скоро 10 пута више него што је било предвиђено самим пројектом.“
" Иако је било много потешкоћа општина Бач је овај објекат изградила у складу са Законом о планирању и изградњи и свим другим прописима, а стечено искуство ће икористити да паметно и ефикасно планира наредне пројекте, за које смо сигурни да ће бити амбициознији и са већим утицајем на економски развој општине", рекао је Сташевић.