Вести

OПШТИНА БАЧ УПУТИЛА ИНИЦИЈАТИВУ ЗА УСПОСТАВЉАЊЕ ГРАНИЧНОГ ПРЕЛАЗА ПРЕКО ДУНАВА

Наставак преговора за поновно отварање некадашњег малограничног прелаза скелом између Бача и Вуковара, очекује се на јесен, преносе медији.
Из општине Бач напомињу да су у међувремену упутили и предлог да се на том месту уместо старог малограничног отвори званични гранични прелаз између Србије и Хрватске, што би допринело развоју обе општине.
Ферибот Голубица, или Вуковарска скела, након ратних година, била је једна од првих спона између Србије и Хрватске, а коју су радо користили становници са обе стране Дунава.
Скела је донација Краљевине Холандије и намењена је прекограничној сарадњи, у супротном, она је терет који деле општина Бач и град Вуковар.
"Трошкови њеног одржавања коштају око 50 хиљада евра, и то је још један додатни разлог зашто бисмо тај ферибот морали да ставимо у функцију. Не само у функцију граничног прелаза, до тада би она могла да послужи и као предмет и објекат туристичких догађаја на Дунаву", каже Драган Сташевић", председник општине Бач.
За разлику од административних препрека, инфраструктура постоји, али захтева мања улагања.
"Са наше стране постоји објекат граничног прелаза који је изграђен раније, он није у најбољем стању, треба ту мало поправити услове што се тиче струје, воде, у зимском периоду грејања и тако даље, међутим, то није препрека за функционисање трајекта између Вуковара и Бача", каже за РТВ Сава Станковић, начелник Службе за границе Министарства спољних послова.
Скела која је повезивала Бач и Вуковар, привезана је на хрватској обали Дунава где чека на боље дане и на потписивање новог међудржавног споразума којим ће бити дозвољена њена пловидба.