Вести

Језеро „Провала“, Вајска, Oпштина Бач

У уређивање „Провале“ ових месеци је уложено безмало 4 милиона динара и већ је забележена рекордна посећеност овог купалишта у Војводини.

Језеро „Провала“ се налази на подручју Oпштине Бач, на само километар од насеља Вајска. Од Новог Сада ово најдубље језеро у Војводини удаљено је 72 км.Највећи део језера има дубину од 2 до 5 метара, а максимална дубина износи 19 метара. Језеро „Провала“ је настало као последица поплаве Дунава 1926 године.

„Провала“ нема ни једну притоку ни отоку. Храни се падавинама и изданском водом. Делови језера са пешчаном обалом су претворени у дивну уређену плажу, која представља највеће купалиште у Oпштини Бач.

Плажа је опремљена сунцобранима, кабином за пресвлачење, тушевима, тоалетом, клупама и столовима, али и другим садржајима за спортске и забавне активности – дечја игралишта, сплав са скакаоницом, терени за ватерполо и одбојку, као и уређен простор за камповање.

На овом језеру окупи се и до 3000 купача. Изузетно је богато рибом (штука, шаран, сом, амур…), и омиљено је место за риболовце.
У склопу језера се налази и угоститељски објекат.
Током летњих месеци на језеру се одржава мото-сусрет, затим турнир – Првенство Србије у одбојци на песку, као и школа одбојке на песку за најмлађе са Вањом Грбићем.