Вести

ДРАГАН СТАШЕВИЋ ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БАЧ: НЕ ПРИСТАЈЕМ НА КОМПРОМИСЕ,КАДА ЈЕ ИНТЕРЕС ОПШТИНЕ У ПИТАЊУ

У понедељак, 27. априла, навршиће се годину дана од како је прекомпонована власт у општини Бач. Преузимањем власти на половини мандата, у руке смо узели ,,врућ кромпир” - Унутар коалиције имамо неретко различита мишљења, али увек нађемо заједнички именитељ - За све који својим ангажманом могу помоћи како би се проблеми у општини брже решавали моја врата су отворена - Не оптерећујем се оним што ће се десити на предстојећим изборима

Иако се већина мојих сарадника не слаже са тим мојим ставом, морам рећи да сам очекивао више од оног што је урђено у протеклих годину дана, од како смо преузели руковођење општином. Зашто се то није десило, највећа је одговорност на појединим општинским службама које нису биле на висини задатка који им је поверен, али и чињеница да смо руковођење локалном самоуправом преузели на половини мандата.

Једна или две године на власти није довољан период да се једна политичка опција искаже у правом светлу . Да није тако, онда би се избори одржавали сваке две године - истакао је председник општине Бач Драган Сташевић, устврдивши у интеријуу за ,,Наше новине” да не види ни једну другу политичку опцију, осим актуелне коалиције на власти чији је стожер Српска напредна странка, која може да покрене општину Бач.

Задовољни сте срадњом унутар коалиције на власти.

Оно око чега нема компромиса је спровођење оног што смо договорили по преузимању власти .Имамо различита гледишта по многим стварима са нашим коалиционим партнерима из Социјалистичке партије Србије и Лиге социјал демократа Војводине, али оно што је битно, увек нађемо заједнички именитељ. Латили смо се одговорног посла да општину извучемо из ћорсокака у који је упала и на добром смо путу да то успемо. На скали од 1 до 5 досадашњој сарадњи дајем оцену 4.

Којом оценом на скали од 1 до 10 оцењујете једногодишњи учинак Локалне самоуправе?

Већ сам рекао да је могло више да се уради, па због тога актуелну власт оцењујем са оценом 7. Да би добили оцену 10, у општини Бач мора да се отвори производни погон у ком ће се запослити 50 људи.

Да ли ће се то ускоро десити?

У озбиљним смо преговорима са инвеститором из Италије и моја очекивања су да ћемо у другој половини августа у Бачу, након више од 2 деценије отворити производни погон у ком ће се запослити у првом наврату око 50 људи.

Истине ради, морам рећи да су искрсли неки проблеми. Један од њих је да смо у буџету определили 12.000.000.00 динара, што је довољно за изградњу производног погона од 1.200 квадрата, што не задовољава капацитете инвеститора.Тражимо начина и модалитете како би овај проблем решили. Додатни проблем прави нам плац који је локална самоуправа добила на коришћење, а имовинско - правни односи са неким претходним власником није решена до краја. Нажалост, то је нешто што као председник општине нисам могао знати.

Осим италијанске фирме, да ли има још инвеститора заинтересованих за улагања у општину Бач?

Водили смо разговоре са потенцијалним инвеститорима из Шпаније, Немачке..., али још је рано говорити да ће ти разговори резултирати отварањем неког од производних погона.

Рекли сте да ће италијанска инвестиција бити прва после 2 деценије. Шта то општина Бач нуди потенцијалним инвеститорима, па им је постала интересантна дестинација за улагања?

Нудимо оно најбоље што имамао и неки од њих су то препознали. Интересовање инвеститора, не само за општину Бач, приписујем чињеници да је захваљујући републичкој Влади и премијеру Вучићу дошло до неопходне стабилизације у земљи. Од оних политичких до економских.

Преузимањем власти у општини Бач успели смо да смиримо политичке тензије због којих је неретко долазило до тешких и мучних сцена.

Можда је политичка нестабилност и рад у атмосфери кад је однос снага у скупштини 13:12 разлог што мој претходник на месту председника општине Огњен Марковић за годину и по није ништа урадио.

Нисте благонаклони према раду ваших претходника.

У више наврата са скупштинске говорнице некадашњим носиоцима власти, данашњој опозицији, честитао сам на свему оном што су добро урадили за свог мандата. Истини за вољу, тога није било доста, али, ако су нешто урадили, а да за то не знам, и овим путем им честитам.

Немам тај проблем да похвалим оно што је за похвалу, нити да учим од других.

Инсистирам на међуопштинској и свакој другој сарадњи. Не стидим се да признам да ћу све оно што се показало у пракси као успешно у другим општинама применити и у општини Бач. Сујети у овом послу места нема, зато свима онима који имају добре идеје, пројекте... моја врата су широм отворена

Шта су по Вама највећи домети актуелне власти?

Чињеница да смо консолидовали буџет. Захваљујући томе данас стипендије стижу на време, сви путни трошкови који су се годинама гомилали су измирени. У буџету за 2015. годину, након што смо измирили приспела потраживања, данас средстава има за куповину аутобуса за превоз ученика, изградњу производне хале, за подстицање мера политике запошљавања, изградњу вртића...

Лепа вест је и та да је мотел ,,Провала” купила фирма ,,Европа-промет 2000” за 75.000.00 евра.

Кад је реч о овој инвестицији, могло је бити другачије да нисам стопирао причу мојих претходника који су имали намеру да тај исти мотел буде у власништву општине и за то су били спремни да издвоје 105.000.00 евра до којих су планирали да дођу кроз кредитно задужење

Недавно је општини Бач одобрено око 160.000.00 евра, захваљујући чему ће Тврђава добити нове садржаје...

Да ли ће све то бити довољно да Вам грађани дају већинску подршку на предстојећим изборима?

Нисам оптерећен изборним резултатима. На грађанима је да одлуче да ли смо боље и савесније у њиховом интересу радили ми или они који су безмало 14 година имали апсолутну власт. Они који су у једном моменту помислили да су фараони и престолонаследници и да им је све опроштено, па и нерад.