Вести

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 26. И 27. СЕПТЕМБРА

Дани европске баштине је заједнички програм Савета Европе и Европске комисије и у Европи он трају већ 23 године, а у Бачу се ова манифестација одржава од 2002.године. Разлог за успешност овог програма је препознавање значаја културног наслеђа, које представља корене из којих црпимо осећај идентитета и припадности, како у једној ужој заједници, тако и широј, европској заједници, а кроз богатство разноликости настало вишевековним контактима, утицајима и разменама између народа и култура.
Овогодишња тема којом ће бити обележени Дани европске баштине у Србији је „Стари и традиционални занати – очување и одржање“.
Програм овогодишње манифестације у Бачу је осмишљен да одговори задатој теми па тако осим богатог културно-уметничког програма имамо и низ округлих столова, изложби и дечјих перформанса који ће на себи својствен начин покренути нека од питања очувања и неговања старих заната и пре свега препознавање и вредновање њиховог значаја у локалним срединама и међу самим носиоцима.
Стари занати, као одраз традиционалних знања, имају изузетно важно место у осликавању нематеријалног и материјалног богатства културе једног народа. Исто тако, они су у прошлости, кроз размену и промет занатских производа доприносили културним и цивилизацијским прожимањима и повезивањима међу народима.
Као и у највећем броју европских земаља, тако су и код нас стари занати, услед развоја науке и технологије и масовне индустријске производње, пред потпуним гашењем, а неки су већ потпуно угашени. Како би се очували занати који су до данас опстали, а као крајњи циљ и одржали, потребне су организоване акције на свим нивоима. Исто тако потребно је сагледавање заната са више аспеката: аспекта културног наслеђа, како нематеријалног, тако и материјалног, уметничког, али и економског.
Дани европске баштине ће се ове године у општини Бач одржати 26. и 27. Септембра у Бачу а 25.септембра ће се у Селенчи одржати традиционални Форум о органској производњи који ће од следеће године бити део програма Дана европске баштине.