Вести

Бач: Почела изградња биоенергане

У индустријској зони у Бачу почела је изградња биоенергане која треба да буде завршена на пролеће. Посао ће добити 15 радника.

Постројење за производњу електричне енергије од биљних остатака капацитета 30.000 тона је инвестиција о којој се преговара од 2008. године када је обезбеђена и парцела, али тада нису добијене потребне дозволе и сагласности како би постројење кренуло са радом, па је све остало само на причи. Први озбиљни контакти се остварују у мају 2012. године са доласком Српске напредне странке на власт у Бачу, која ову инвестицију сматра једном од најзначајнијих и у њој види могућност отварања нових радних места за грађане општине.
Вредност инвестиције је преко осам милиона евра. Новац су обезбедили инвеститори из Словачке и Европски фондови а део су банкарски кредити- истиче Бојан Милић, представник инвеститора.

Према плану биће саграђена три постројења за производњу био гаса, односно електричне енергије, укупне снаге два мегавата и тренч силос за биљне остатке. Радиће се у две фазе, а постојење треба да буде завршено до априла наредне године.
За општину Бач ово је највећа инвестиција у последњих десет година истиче Драган Сташевић, Председник општине.
"Ефекти ове инвестиције осећају се већ сада јер је ангажована домаћа фирма Слован из Селенче за извођење грађевинских радова, а склапају се и први уговори са кооперантима за био масу", рекао је Сташевић.
Прва енеграна на био гас у овом делу Војводине треба да буде завршена до маја следеће године, када ће се знати и први ефекти овакве производње електричне енергије.